Menu

Тениската от появата си до днес

Тениската едно от най-разпространените облекла станала част от нашето ежедневие, винаги в крак с модните тенденции е предпочитана от всички възрасти.

Името на тениската на английски – t – shirt – произлиза от формата на тениската, а именно буквата Т. Появява се през 19 век в началото е била част от бельото наподобяващо гащеризон след което се разделя на две части – горнище и долнище. Първоначално се разпространява в Съединените щати сред военноморските сили на САЩ. Със и без копчета тениската е носена от миньори и хамали в края на 19 век, предпочитана за работа в гореща среда.

След продължителни опити памукът се оказал идеален материал за бельо и тениски, тъй като не бил груб и не дразнел кожата.

Скоро става популярна като долен слой на облекло за работниците в различни индустрии, включително и селското стопанство. Предпочитана е заради цената, лесната поддръжка и удобството по тези причини тениската става предпочитана дреха за младите момчета. В последствие за почват да се произвеждат различни цветове и модели тениски.

Появява се нужда от тениска, коят ода не се вижда деколтето под ризата, така се създава тениската с V-образно деколте.

След втората световна война ветерани от войната носят техните панталони от униформата с тениска като ежедневно облекло.

През 1950 година тениските стават още по-популярни след участието на Марлон Брандо в Трамвай желание

Тениските с принтове са лимитирани до 1942 година когато тениската  на училище Air Corps Gunnery се появява на корицата на списание Life.

Един от най-ранните примери за тениски с лого или декорация е през 1939 година във филма Магьосникът от Оз.

В началото на 1950, няколко компании, базирани в Маями, Флорида, започват да украсяват тениски с различни курортни имена и различни герои.

През 1960 тениската се използва за изразяване на мнение, протест, реклама или подарък. Тя е моден аксесоар за младежи и рокаджии.

В средата на 1980-те, бялата фланелка става модерна, след като актьорът Дон Джонсън я носи в комбинация с костюм на Армани в Miami Vice.

Първоначално тениската е със свободен силует, след което става вталена.

Тениската част от нашето ежедневие днес, минава дълъг път на развитие. От предпочитана дреха за работници, до средство за изразяване на позиция и дреха влияще се от модните тенденции.

Сподели тази публикация

Автор: Alaya

Коментари

Свързани публикации

Translate »
  TOP