Menu
biznes-podaraci

Бизнес подаръци

Подаръкът онази приятна изненада и емоция която освен да получиш можеш и да доставиш.

Подаръците са средстовото чрез което да изразите отношение и да донесете радост.

При поднасянето на бизнес подаръци обаче трябва да се спрази етикета, внимателно да се подбере подаръка, за да остави правилното послание.

Ако ви предстои среща с нов партьор или искате да изненадате дългогодишен бизнес подаръкът е чудесна възможност. Рожденият ден на компанията или собственика е подходящ момент.

Препоръчваме подаръците да са свързани с бизнеса – химикалки, аксесоари за бюро, визитници, usb и все по-често ползваните в ежедневието ни it джаджи, помагащи за пренасянето на бизнеса извън офиса.
Добре подбраното вино или сувенир за офиса също ще направи добро впечатление. За партньори от чужбина подходящи подаръци биха били български продукти, което ще покаже вашето гостоприемство и ще остави спомен на вашия бизнес партньор.

Бизнес етиката не разделя подаръците на мъжки и женски. Ако поводът е лично събитие празнуваано с бизнес партньори и колеги би могло да има насочен за мъж или жена е подаръкът.
Неуместни са лични подаръци, свързани с хигиена, облекло, домашни потреби.

Специалистите съветват подаръците да не картини, фотографии, колажи или икони с изключение на случаите когато познавате много добре вкуса на този на който ги подарявате.

След като идеята и подарът са на лице, следващата стъпка е опаковката. Най-добре е опаковката да е хартиена, едноцветна и не в изкрящи цветове. Панделката е чудесен завършек. Картичката с вашето поздравление е неизменна част от подаръка, като е желателно към нея да се прикрепи и визитна картичка.В никакъв случай обаче не бива да се оставя само визитна картичка – приема се за много лош вкус. Подаръкът се поднася при посрещането.
Когато подаряваме подарък, трябва да имаме предвид, че при първия възможен случай партньорите ще трябва да ни отговорят с подарък и той трябва да е в същия ценови диапазон. Ако подаръкът е на ниска стойност не е редно да очакваме да получим на висока стойност. За да не се стигне до неудобни ситуации големите компании имат практика да договарят пределна цена на подаръците.

Като говорим за подаръци трябва да обърнем внимание на шефа и избора за неговият подарък. Той трябва да е възможно най-елегантен и ненатрапчив – книга, изискана графика, албум, бутилка, абонамент за качествена периодика. Дали е уместно подаръкът да бъде по-интимен, зависи до голяма степен от това какъв точно е шефът и има ли чувство за хумор. Трябва да се внимава с посланието което ще носи подаръка.

Що се отнася до размяната на подаръци между международни партньори между азиатските държави и европейските има разлика – японците са приели, Японците и китайците няма да отворят подаръците си пред вас, защото това се счита за невъзпитано, тъй като останалите хора може да се обидят от съпоставката с техния подарък. Според европейския етикет обаче подаръците трябва задължително да се отварят пред подаряващите и публично да се изкаже благодарността за тях.

Освен подаръците които се подаряват на бизнес партньорите, компаниите правят и рекламни сувенири които обичайно се подаряват около Коледа.
Рекламните сувенири трябва да са качествени. Традиционно подаряваните са тефтер и химикалка,препоръчително е тефтерите да бъдат с хубава хартия и опаковка. С напредването на стремежите да опазим планетата по-чиста, в изработването на рекламни сувенири се използват рециклирани материали. Препоръчваме да избирате тефтери с полезна информация – официални празници и именни дни през годината, сравнителни таблици за мерки, разстояния между градове, международни кодове и т.н.

Най-подходящите рекламни сувенири са тези които са ни от полза в нашето ежедневие. Може да е USB стик,външна батерия за мобилен телефон, малки колонки за мобилен телефон, слушалки,химикалка, молив или калкулатор.

При изборът на рекламен сувенир, подходящ такъв ще е съобразеният с бранша, в който е компанията.
Бизнес подаръците са средството чрез което да погъделичкате вашите настоящи партньори и да положите основите на ново сътрудничество.

Внимателния избор ще доведе до желаното послание и ефект.

 

 

Статия позована на econ.bg

Сподели тази публикация

Автор: Alaya

Коментари

Свързани публикации

Translate »
  TOP